Struikelblok 5 hoogsensitiviteit kopie

Hoogsensitief
Vaak zijn hoogbegaafde mensen ook uiterst sensitief. Je merkt meer op, bent sneller moe, bent gauw overprikkeld, denkt eerst na (en nog een keer en nog een keer) voordat je iets doet. Je denkt dus niet alleen heel snel en veel, maar je voelt ook veel.
Je neemt prikkels intens waar. Dat maakt werken en functioneren in veel omgevingen moeilijk. Waar veel lawaai en hectiek is, op bouwplaatsen, in scholen en ziekenhuizen. Het kan ook lastig zijn om heel veel dingen tegelijkertijd te moeten doen, omdat je met elke opdracht zoveel gedachten verbindt. Alle ontmoetingen klinken nog na in je hoofd. Dit alles kost veel energie.
Ik ben ongelukkig met mijn werk. Ik zit in een grote kantoorruimte, met overal telefonerende en overleggende collega’s. Het is donker en het tocht. Ik kan me nauwelijks concentreren.
 
Er is iets mis met mij
Als je niet weet dat je de dingen anders aanvoelt dan de meeste mensen, dan meet je jezelf aan de norm en verwacht je dat je net zo functioneert als de rest. Je hebt niet in de gaten dat je meer rust, meer pauzes en recreatietijd nodig hebt en vraagt je af waarom je niet zo belastbaar bent. Dat maakt je onzeker. Dat kan tot een burn-out lijden. Of je durft grote stappen in je carrière niet aan.
 
Ik let op mezelf
Op het eerste gezicht lijkt deze extra sensitiviteit een belemmering. Maar draai het eens om. De andere kant van de medaille is namelijk dat jouw gevoeligheid een enorme toevoeging, misschien zelfs wel een voorwaarde, kan zijn voor je werk. Noem het eens intuïtie, fijnbesnaardheid of empathie; dan hoor je hoe het kan helpen in beroepen als therapeut, kunstenaar of human research manager.
Voorwaarde is dat je goed op je grenzen let. Je voelt je misschien minder belastbaar, maar eigenlijk word je door je hoogsensibiliteit juist meer belast, je krijgt veel meer prikkels te verwerken dan anderen. Als je daarmee in het alledaagse leven kunt omgaan, dan betekent dat toch juist dat je kracht hebt om veel te (ver)dragen.
 
Wat zijn jouw momenten om weer energie te krijgen?
Wanneer gun je jezelf een moment van rust? Heb je de mogelijkheid om je even terug te trekken op je werk na een drukke vergadering of ga je dan meteen door naar de lunch met een groep collega’s? Hoe laad je jezelf weer op? Bij het koken, werken in de tuin, auto rijden, sporten, wandelen? Wanneer heb je tijd voor een time-out? En hoe vul je deze tijd, zodat je er energie van krijgt en het niet vrijetijdsstress oplevert of alleen maar eenzaam is en saai?

Vind je het lastig om hier je weg in te vinden? Ik help je graag verder. Neem gerust contact met mij op. info@talentbloeier, T:06-16374899

Meer weten? Download op de homepage mijn gratis driedelig e-book 'Hoogbegaafd en (on)gelukkig' en leer om in drie stappen je hoogbegaafdheid effectief en positief in te zetten.
 
[i] Referentie: Andrea Schwiebert, ‘Kluge Köpfe, krumme Wege’, Paderborn 2015 (Slimme koppen, kromme wegen). Dit boek is helaas alleen in het Duits uitgegeven. Omdat ik haar beschrijving heel inspirerend en beeldend vind, wil ik het graag met jullie delen.