foto voor BLOG waarom hoogbegaafde mensen makkelijk een vaste mindset ontwikkelen

Jong geleerd is oud gedaan
Hoogbegaafde mensen ontwikkelen gemakkelijk een vaste mindset. Je hoeft maar weinig moeite te doen om iets te leren.

Lezen heb je niet op school geleerd met de methode ‘Veilig leren lezen’, maar zelfstandig, ‘onveilig’. Je hoeft je niet in te spannen om spelregels te onthouden. Op school leer je niet de verschillende rekenstrategieën, omdat je je eigen oplossingen voor moeilijke sommen bedenkt. En iedereen verwacht dat je het goede antwoord wel weet, je bent immers zo slim. En dat ga je bewijzen. Vaak krijg je applaus: ‘Wat ben je knap! Wat ben jij slim dat je dat al kunt.’ Ook al heb je er geen moeite voor gedaan. Zijn al die complimenten dan eigenlijk wel zo prettig, of maken ze alleen maar meer onzeker?

Bente was gemakkelijk door haar schooltijd gekomen. Ze heeft nooit veel moeite gehad om goede cijfers te halen. Ze hoefde er nauwelijks iets voor te doen.. Maar nu studeert ze geneeskunde. Twee dagen voor een tentamen is ze totaal in paniek: het lukt haar nooit om de hele stof nog te leren. Misschien dat ze het net nog redt om de samenvattingen te lezen. Zou ze te dom zijn voor deze studie?
Nee, ze is zeker niet te dom, maar ze heeft niet de goede leerstrategieën en ze heeft een vaste mindset die haar influistert dat ze alles vanzelf moet kunnen en dat ze anders kennelijk niet genoeg talent voor haar studie heeft.

Groei mindset ontwikkelen
Wat haar zou helpen? Als Bente ontdekt dat alle mensen die succes hebben, er hard voor werken, dan zou zij ook kunnen leren om op tijd te beginnen met leren. Dan hoeft ze zich niet dom te voelen maar kan ze zichzelf gunnen stap voor stap te leren. Dan zal ze ontdekken dat inspanning geen schande is. Dan kan ze ervaren dat ze tijdens het leren in de flow komt en dat ze juist daaraan plezier beleeft. Het zou fijn zijn als ze in werkgroepen zit waar ze ziet dat anderen ook hard werken. Als ze stage loopt in ziekenhuizen waar fouten met elkaar besproken worden om van te leren.
 
Laat de overtuiging los dat je je steeds maar moet bewijzen! Je mag fouten maken, je mag leren, je mag groeien. Toegegeven, het is eng, fouten maken is niet leuk. Maar alleen zo kom je verder.

Ontdek je eigen overtuigingen.
Wat is jouw vaste mindset? En hoe kun je er in een groei mindset over denken?
Oh nee, ik heb een fout gemaakt! → Door een fout leer ik veel.
Ik kan dit niet. → Ik kan het NOG niet.
Ik snap er niets van. → Ik vraag om hulp.

Succes met omdenken!