foto voor BLOG Hoe de ontdekking van je mindset je leven kan veranderen
 
Ben je een perfectionist?
Iemand die het liefst alles zo goed mogelijk doet? Heb je een hekel aan fouten maken? Ga je uitdagingen daarom liever uit de weg? Voel je je steeds door anderen beoordeeld en ben zelf je grootste criticus?
Ik durfde vroeger op school alleen mijn vinger op te steken als ik 200% zeker wist dat ik het goede antwoord had. Anders zouden de docenten denken dat ik dom ben en mijn klasgenoten me uitlachen. Ik zou me doodschamen. Later in vergaderingen was dat nog steeds zo.Stel dat ik iets doms zou zeggen? Iets waar een ander het niet mee eens was? Ik verstopte me, liet mezelf niet zien.
 
Vaste mindset
Welkom in de wereld van een vaste mindset! Met mindset bedoel ik de overtuiging die we hebben over intelligentie en kwaliteiten. Ik was ervan overtuigd dat ik moest bewijzen dat ik slim ben door geen fouten te maken. Het was nog niet tot me doorgedrongen dat je van fouten kunt leren. Dat je ervan kunt groeien. Nee, fouten maken betekende voor mij alleen maar dat ik dom overkwam. Dat ik niet goed genoeg was. Vaak denken mensen met een vaste mindset ook dat oefenen en hard werken niet nodig zouden moeten zijn als je slim bent. Want je bent een natuurtalent of je hebt pech.
 
Sem kwam voor de vierde keer met een onvoldoende in Duits naar huis. ‘Tja, je hebt nu eenmaal geen talenknobbel, net zoals ik.’ zegt zijn vader.
Wat hoort Sem? ‘Pech gehad, met talen gaat het je nooit lukken. Dus heeft het ook geen zin om je hiervoor in te spannen.’ En vervolgens zal hij zich er niet voor inspannen en inderdaad, talen leren zal voor hem niet leuk zijn en hij zal er niet in uitblinken.
 
Groei mindset 
Wat is het een wereld van verschil als je weet dat intelligentie en kwaliteiten altijd te ontwikkelen zijn! Het is altijd mogelijk om iets te verbeteren. Van fouten kun je leren en je hoeft je er niet voor te schamen. Zo denk je als je een groei mindset hebt. 
Voor mij ging een nieuwe wereld open toen ik dat ontdekte: Ik voelde me vrijer, moediger en rustiger. Vrijer omdat ik veel meer mogelijkheden zag om iets te doen, iets uit te proberen en mezelf in te brengen. Moediger omdat ik ontdekte dat fouten maken niet leuk is, maar dat de wereld ook niet vergaat als het gebeurt. En rustiger omdat de stem in mijn hoofd die steeds maar riep dat ik  alles perfect moest doen, een halt kon toeroepen: ‘Stop, nee, ik hoef niet alles onder controle te hebben. Ik mag dingen uitproberen, ik mag falen, ik mag het opnieuw proberen. Ik mag mezelf de kans geven om te groeien.’
 
Elke dag opnieuw
Het is geen kwestie van een knop omzetten, je kunt niet zomaar omschakelen; ik moet het elke dag weer opnieuw tegen mijzelf zeggen: dat ik mag falen en leren. En dat ik mezelf mag laten zien. Wat een bevrijding. Wat een wereld van verschil.
Hoe denk jij over intelligentie, kwaliteiten en fouten maken?
 
Wil je je hierin ontwikkelen? Neem dan contact met mij op!

 

 

vaste mindset en groei mindset