foto voor BLOG Waarom komt er niet uit wat erin zit

Waarom komt er niet uit wat erin zit? 
Uit deze vraag spreekt diepe frustratie. Daarom raakte me deze vraag van een klant. Ze zei: ‘Er zit iets in me en dat komt er niet uit. Ik kan het niet laten zien bij anderen. Toch weet ik dat het er is. Maar waarom komt het er niet uit?

Het raakt me omdat ik deze vraag herken bij mezelf en omdat het een vraag is die herkenbaar is voor veel mensen om me heen. Ook van ouders die dit over hun kinderen vertellen en niet weten hoe ze een leerkracht kunnen laten zien dat er meer in zit dan er nu uitkomt. Vaak begint het dus al op school en zet het zich voort als je volwassen bent.

Comfortzone 
Wat is het toch, dat je niet ten volle kunt leven wat in je zit? Dat je bang bent om je te laten zien? Dat er steeds weer een rem op gaat? Dat je niet doet wat je voelt dat je zou willen doen?
Iedereen heeft hier last van. Want je kern is kwetsbaar. Het is wie je ten diepste bent, waar je dromen en verlangens wonen. Dit is zo kwetsbaar omdat je hier het pijnlijkst getroffen kunt worden. Daarom heeft iedereen er bescherming voor georganiseerd. Overtuigingen die maken dat je veilig in je comfortzone blijft. Deze overtuigingen  liggen als beschermlagen om je kern heen.

Jos was als kind al slim, hij presteerde goed, maar kreeg moeilijk contact met andere kinderen. De andere kinderen bleken zijn ideeën niet te snappen en zo leerde hij dat het beter was om die voor zichzelf te houden. Inmiddels werkt hij bij een internationaal bedrijf, maar daar is hij ontevreden. Hij heeft veel ideeën over hoe processen beter georganiseerd kunnen worden. Die houdt hij, net als vroeger op school, echter liever voor zichzelf. Niemand zal dat immers interesseren noch snappen.
In coachingsgesprekken ontdekt hij dat zijn ontevredenheid komt doordat hij zijn creativiteit niet kwijt kan. Dapper gaat hij de uitdaging aan en vertelt hij in een vergadering van zijn idee om de afdelingen op een andere manier te laten samenwerken. Hij voelt dat hij er energie van krijgt, ook blijft de waardering van zijn collega’s niet uit. Hij krijgt weer verbinding met zijn kern, zijn creativiteit. Hij ervaart dat de bescherming uit schooltijden nu op zijn werk niet meer zo hard nodig is. Stap voor stap kan hij de dekking laten zakken. Eindelijk mag eruit wat er (al lang) in zit!

Belemmerende overtuigingen zitten diep
Iedereen leeft met belemmeringen, met overtuigingen die je hinderen voluit te leven vanuit je kern. Door hun slimheid en sensibiliteit ontwikkelen hoogbegaafde mensen bepaalde overtuigingen sneller dan andere mensen. Je voelt vroeg dat je anders bent, waardoor je ervoor kiest je aan te passen aan het gemiddelde. Je steekt je hoofd liever niet boven het maaiveld uit, maar ja, waarheen dan met al die ideeën? Je ontwikkelt faalangst omdat je de druk voelt om slim over te komen. Je hebt niet geleerd hoe je met falen om moet gaan en daarom ga je iedere uitdaging uit de weg, want ‘je kunt het toch niet’. En zo zijn er nog veel meer overtuigingen die hoogbegaafde mensen ontwikkelen om zichzelf te beschermen. Juist omdat ze cognitief sterk zijn en iedereen goed kunnen aanvoelen. Helaas belemmeren ze met deze overtuigingen hun eigen ontwikkeling en verliezen het contact met hun kern.

Leven vanuit je kern
Ik gun het je zo dat je, zoals Jos, weer leert leven vanuit je kern. Dat je de kracht die in je is, kunt ervaren en gebruiken om je dromen te verwezenlijken. Dat heb ik ook tegen mijn klant gezegd. Alleen al de erkenning van het verlangen is een stap die je dichter bij je kern brengt. Als je alleen al voelt dat je vanuit je kern wílt leven, ontstaat de energie die iets in jezelf in beweging kan zetten.

Wie ben jij? Wie ben jij in je kern? En wat zit er in jou dat er nu nog niet uitkomt?

Wil je dit met een coach onderzoeken? Neem contact met mij op dan bespreken wij e mogleijkheden.