Hoe je een held wordt

Hoe je een held wordt – over motivatie

Jasmijn studeert werktuigbouwkunde. Ze vertelt dat ze de afgelopen dagen niet zo geleerd heeft zoals ze het ingepland had. Daar is ze ontevreden over; ze is bang dat ze het weer niet redt.

Het begon allemaal met een dag waarop ze besloot om toch maar thuis te leren in plaats van in de bibliotheek. Het regende, bovendien zou ze daar geld uit moeten geven voor de lunch, ze was al laat en zou toch geen goede plek meer krijgen, en de wifi-verbinding was ook niet ideaal. Thuis was ze maar in bed blijven liggen, had een filmpje op Youtube gekeken, de was gedaan, eten gemaakt en met haar buurvrouw een kopje koffie gedronken. En ineens was de dag voorbij. De dag daarop zat ze steeds met de gedachte dat het gisteren niet was gelukt en kwam ze ook niet op gang.

Hot en cool
Herken je dit? Er zijn heel veel dingen te bedenken die je ervan afhouden te doen wat echt nodig is.
In Jasmijns geval: leren voor haar tentamens. Een heel leger van gedachten probeert je ervan af te houden. Je moet waarlijk een held zijn om je daar doorheen te vechten. Het leger van gedachten komt uit het deel van je hersenen dat door neurologen ook wel het ‘hot system’ wordt genoemd, omdat hierin de primaire impulsen worden aangestuurd. Dit gaat over bevrediging op korte termijn: lekker warm in bed blijven, niet te veel moeite moeten doen, plezier hebben. Als je een slimme, creatieve denker bent, maak je er snel een mooi verhaal van om jezelf te overtuigen.
Om niet zomaar aan deze impulsen toe te geven heb je cognitieve energie nodig. Deze reflectie vindt plaats in het deel van onze hersenen dat ‘cool system’ genoemd wordt. Je moet soms het hot system even ‘blussen’ om doelen voor de lange termijn te bereiken. Dat kost moeite, je hebt je denkkracht nodig. Het goede nieuws is dat ook dat systeem bij slimme, creatieve denkers goed kan werken.

Wees een held!
Wees je bewust dat je elke keer een keuze hebt. De keuze om een held te zijn en je tegen de impulsen te verweren die bevrediging alleen op korte termijn bieden. Je kunt deze momenten van keuze bewust waarnemen en je concentreren op het cold system en voor de betekenisvolle, positieve consequentie op lange termijn gaan.

Het grootste geheim van motivatie
Vaak denken wij dat we niet met iets kunnen beginnen, omdat we niet voldoende gemotiveerd zijn. Maar het is omgekeerd: De motivatie komt als je iets doet. Veel schrijvers bijvoorbeeld hebben vaste momenten op de dag dat ze gaan schrijven. Niet omdat ze dan het volgend idee voor hun boek hebben, maar omdat de ideeën komen als ze aan hun bureau zitten. Als ze er niet gaan zitten, komt er geen boek.

De componist Max Reger componeerde elke dag op vaste tijden. Iemand vroeg hem: ‘Meneer Reger, maar bent u dan elke dag op hetzelfde moment geïnspireerd?’ Reger antwoordde: ‘De inspiratie komt tot degene die haar roept.’