struikelblok 1 Geen baan past bij mij

'Er bestaat geen baan die bij mij past!'
Je wilt iets doen dat zinvol is. Je wilt vrij zijn om je te ontwikkelen. Je hebt geen zin in routineklusjes of detailwerk. Zo kunnen er veel knelpunten zijn bij het vinden van werk dat bij je past. Iets waar mensen met veel talenten en veel interessegebieden nogal eens tegenaan lopen. 
Talent of competentie?
Een van de belangrijkste punten is: Ben je in je werk bezig met je talent of gebruik je vooral je competenties? Deze vraag is voor mensen die veel capaciteiten hebben vaak moeilijk te beantwoorden. Ze kunnen vaak van alles goed, maar dat betekent nog niet dat ze er energie van krijgen. Daarin ligt het verschil tussen talent en competentie. Gebruik je je competenties, dan kost het je vaak energie; aan het einde van de dag voel je je moe een leeg. Anderen zijn tevreden over jouw gedane arbeid, alleen jij zelf niet. Maar kun je je talent inzetten, dan raak je in de flow en heb je plezier. Dat geeft voldoening.

Adriaan studeert medicijnen, hij kan goed leren en van kinds af aan was hij bezig met vragen over biologie en scheikunde. Het studeren vind hij leuk, maar nu moet hij stage lopen; als hij contact moet maken met patiënten, moet hij steeds een drempel over. Hij krijgt wel steeds te horen dat hij heel aangenaam in het contact is. Toch is hij aan het einde van de dag helemaal leeg en wil dan niemand meer zien. Hij is blij als hij later een plek in het laboratorium krijgt waar hij onderzoek doet naar een nieuw medicijn. Fluitend gaat hij aan het einde van de dag naar huis, waarna hij nog zin heeft om met zijn vrienden af te spreken.
 
Waarover struikel jij?
En hoe is het voor jou? Heb je ook het idee dat er geen baan bestaat die echt bij je past? Heb je ook het gevoel: ‘Er klopt iets niet met mij. Ik ben niet normaal. Ik ben niet gelukkig met wat anderen wel tevreden maakt. Misschien vind ik nooit mijn plek’?
Hoge eisen aan je baan hebben, kan een struikelblok zijn voor je loopbaan. Om een passende baan te vinden moet je jezelf leren kennen. Weten wie je in je kern bent, weten wat je talenten zijn. Dat proces kan behoorlijk complex zijn als je veel denkt, veel voelt en veel kunt. De factor hoogbegaafdheid is één van vele factoren die je maakt tot wie je bent. Maar soms is het erkennen van je eigen begaafdheid de missende bouwsteen om je identiteit te vinden.
 
Welke rol speelt (hoog)begaafdheid bij jou?
Je kunt je afvragen: 
- Waar wordt mijn hoogbegaafdheid zichtbaar – aan welke vaardigheden en karaktertrekken herken ik die?
- Hoe heeft mijn begaafdheid mijn weg tot nu toe bepaald?
- Geeft die misschien een verklaring voor ervaringen die ik tot nu toe niet kon begrijpen?
- Waar zet ik mijn talent in? En welke dingen kan ik gewoon goed omdat ik snel kan leren, terwijl ze me geen energie opleveren?

Dit kan een belangrijke stap zijn naar een nieuw en positiever zelfbeeld. Waarin je jezelf beter leert kennen en je veelzijdigheid leert waarderen en inzetten. Dit is het vertrekpunt om te kijken naar je loopbaan. Wat heb je echt nodig? Waar moeten omstandigheden anders en waar kun jij, vanuit een andere blik op jezelf, anders naar je werk kijken?
 
Een ontdekkingstocht tussen bevrijding en verdriet
Op deze ontdekkingstocht kom je jezelf tegen. Je kunt vreugde en bevrijding ervaren maar ook irritatie en verdriet om kansen die je gemist hebt. Je komt ook verwarring tegen: Wie ben ik nu eigenlijk? En wie wil ik zijn? Je hebt tijd nodig om jezelf nieuw te ontdekken en te sorteren. Vaak doe je dat eerst voor jezelf en later met anderen in gesprek.
 
Als je daar graag professionele hulp bij wilt, schroom niet om contact met mij op te nemen.
Bel of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-16374899.
Ik wens je toe dat je een vervullende loopbaan vind. En weet: Je blijft altijd in ontwikkeling, niets staat voor altijd vast geschreven.

Meer weten? Download op de homepage mijn gratis driedelig e-book 'Hoogbegaafd en (on)gelukkig' en leer om in drie stappen je hoogbegaafdheid effectief en positief in te zetten.
 
[i] Referentie: Andrea Schwiebert, ‘Kluge Köpfe, krumme Wege’, Paderborn 2015 (Slimme koppen, kromme wegen). Dit boek is helaas alleen in het Duits uitgegeven. Omdat ik haar beschrijving heel inspirerend en beeldend vind, wil ik het graag met jullie delen.