struikelblok 4 keuzes maken

Ik weet niet wat ik later wil worden
Ik weet nog steeds niet wat ik later wil worden. En dat terwijl ik al 40 ben.’ Deze uitspraak kom ik in mijn praktijk vaak tegen.
We kijken op naar de experts. De mensen die het echt goed weten.
Zoals mijn broer, die natuurwetenschapper is en alles weet over de verschillende luchtlagen in de atmosfeer. Ik ben geen specialist, ik vind zo veel dingen interessant.
Dat was al een probleem toen ik een studie moest kiezen: medicijnen, theologie of muziek? Ik voelde me dom en keek op mezelf neer, omdat dat ik geen beslissing kon nemen en niet kon zeggen wat ik nu echt wilde.
 
Gewortelde bomen
Ik wist toen nog niet dat er mensen zijn, die echt voor één ding gaan, vergelijkbaar met bomen die diep wortelen. En dat er mensen zijn die veel verschillende dingen interessant vinden en steeds weer iets nieuws ontdekken waar ze mee aan de slag gaan. Als bomen die breed wortelen.
Thomas vertelt: 
Vroeger deed ik de dingen vaak sneller dan anderen. Maar omdat het me zo gemakkelijk afging, deed ik de ene keer dit en de andere keer dat. Ik kon niet echt een beslissing nemen. Veel mensen die in eerste instantie minder getalenteerd leken, maar die consequent voor iets gingen, trekken nu succesvol aan me voorbij. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik alles een beetje en niets echt kan.
 
Je ziet dat je er een behoorlijk slecht zelfbeeld aan over kunt houden. Je voelt je een eeuwige dilettant. Barbara Sher noemt deze mensen ‘scanner’. Waar je dan tegenaan loopt? Je laat projecten onaf liggen, omdat je er geen zin meer in hebt of omdat je al gauw ontdekt daar niet echt jouw hart ligt. Of omdat je aan het succes van het project of je eigen vaardigheden twijfelt. Omdat je beseft dat je je er eigenlijk nog veel meer in zou moeten verdiepen om het echt goed – tenminste naar jouw eigen maatstaven – in de vingers te krijgen. Dat kan behoorlijk frustrerend zijn en je ongelukkig maken.
 
Veelzijdigheid als kwaliteit
De eerst stap die je kunt nemen is, dat je je veelzijdigheid leert zien als een kwaliteit. Je bent steeds op zoek naar iets nieuws, je bent creatief, je kunt verbindingen maken tussen heel verschillende gebieden, je ziet verschillende perspectieven.   
Neem de tijd om in een open denkmodus al je talenten en ideeën ruimte te geven. Zet ze allemaal op een groot stuk papier. Zoek de verbindingen en onderliggende thema’s. Hoe voelt dat? Maak contact met jezelf.
 
Kies, beslis en ga!
‘Belangrijker dan een perfecte beslissing is dat we überhaupt een beslissing nemen.’
Dit is de volgende stap, en hij is eng, ik weet het. Maar er bestaan geen perfecte beslissingen, zeker niet als je een mens bent die heel complex denkt. Vertrouw erop: er is plaats in mijn leven voor veel dingen. Begin met iets te doen waar je hart voor klopt. En ga er dan voor. Heb gerust verdriet om de dromen die niet uit zullen komen, maar laat je daardoor niet verlammen. Luister naar je hart en doe wat je wel kunt doen.

Ik ben maar in m’n eentje. Maar ik ben er in ieder geval één.
Ik kan niet alles. Maar ik kan in ieder geval iets.
En dat ik niet alles kan, is nog geen reden
dat ene wat ik wel kan, te laten.
(Helen Keller)
 
Meer weten? Download op de homepage mijn gratis driedelig e-book 'Hoogbegaafd en (on)gelukkig' en leer om in drie stappen je hoogbegaafdheid effectief en positief in te zetten.
 
[i] Referentie: Andrea Schwiebert, ‘Kluge Köpfe, krumme Wege’, Paderborn 2015 (Slimme koppen, kromme wegen). Dit boek is helaas alleen in het Duits uitgegeven. Omdat ik haar beschrijving heel inspirerend en beeldend vind, wil ik het graag met jullie delen.