2020 1 Blog ontpluim je als een pauw

Ontpluim jezelf! 
Het nieuwe jaar beginnen we met elkaar de beste wensen toe te wensen. En wat is dat dan: je beste wens? Wat je in 2020 graag in vervulling wilt laten gaan? Op oudejaarsavond zaten wij als gezin gezellig aan tafel met kaasfondue. Onze elfjarige dochter zei ineens: ‘Ik wil me in 2020 ontpluimen als een pauw.’

Nadat we even hartelijk hadden gelachen om de uitdrukking én er een hele poos over hadden gediscussieerd wat ‘ontpluimen’ zou kunnen zijn, hebben we de zin tot motto van 2020 gemaakt: Iedereen mag zich ontpluimen als een pauw. Ik vind het ook voor mezelf een fantastisch beeld: mijn beste wens is om de komende tijd mijn mooie kanten, mijn bontste veren uit te vouwen, die niet meer te verstoppen, maar gewoon maar trots te laten zien. 
Is er iets wat jij in de komende tijd wilt ontpluimen?

Vier vragen aan jezelf
Misschien kunnen de volgende vier vragen helpen om hierover na te denken: 

1. Wat wil je? Let op: Vaak beantwoorden we de vraag door te zeggen wat we voor een ander willen. Wat wil je voor jezelf?
2. Wie wil het? Laat je je leiden door de stemmen en verwachtingen van anderen? Soms moet je je behoefte aan goedkeuring door anderen opgeven om je eigen pad te gaan. Wil je het echt zelf? 
3. Wat ga je eraan doen? Als je iets wilt veranderen, dan moet je ook daadwerkelijk iets anders doen. Als je blijft doen wat je doet, krijg je wat je altijd kreeg. Welke concrete acties zijn er nodig om uit te komen waar je echt heen wilt?
4. Wanneer? Als je je wilt ontwikkelen in plaats van in een kringetje rond te blijven draaien, dan is hier en nu het moment.

Leven in vrijheid - keuzes kunnen maken 
Deze vier vragen gebruikt Edith Eva Eger in haar psychologische praktijk. In haar indrukwekkende boek ‘De keuze – leven in vrijheid’ vertelt ze haar levensverhaal. Als tiener kwam ze in een concentratiekamp terecht. Ze overleefde. Nu heeft ze een praktijk waarin ze mensen helpt om in vrijheid hun eigen weg te kunnen gaan. Ieder gesprek begint ze met deze vier vragen.
Ze hebben oude wortels, zo beschrijft Eger: ze stammen uit haar eigen Joodse traditie. Op het Joodse Paasfeest, op de zogenaamde seideravond, wordt het verhaal verteld over de uittocht uit de slavernij in het Angstland Egypte. Een feest dat gaat over wegtrekken uit beknelling en de zoektocht naar vrijheid. Eger verbindt die oude traditie met de persoonlijke levensweg van mensen vandaag. Zo komt ze dan dus op deze vier concrete vragen.
 
Dat wens ik je toe voor de komende tijd: de vrijheid om voor je eigen weg te kiezen, om met enige trots je talenten te ontpluimen. 
Wil je hier hulp bij? Meld je dan aan voor een vrijblijvend oriënterend gesprek: Ja, ik wil een oriënterend gesprek.