PTG resultaat en proces

4 januari 2021

Crisis en Posttraumatische Groei 

Je leven kan door ingrijpende gebeurtenissen compleet veranderen. Midden in de crisis van een levensbedreigende ziekte, verlies van een geliefde, een heftig ongeluk of burn-out heb je het gevoel dat je er nooit meer uit zult komen. Je worstelt en op dat moment zeggen je zinnen als ‘Je kunt er sterker uit komen’ helemaal niets. Toch kan het helpen om te weten dat zo een crisis ook het moment is dat je kunt groeien.

Crisis is eigenlijk een neutraal begrip
In het dagelijks gebruik van het woord heeft ‘crisis’ een negatieve lading. Zijn oorsprong heeft het woord in het Grieks en daar is het een neutraal begrip en betekent het: scheiden, schiften, onderscheiden, beslissen, beslechten, richten en oordelen. Een crisis is dan een 'moment van de waarheid', waarop een beslissing moet worden genomen die van grote invloed is op de toekomst.

Groeien in een crisis
Als je je in een crisis niet zozeer richt op de klachten, maar juist op je krachten, kwaliteiten en talenten kun je leren om deze bewust in te zetten. En zo kun je uiteindelijk – worstelend – ook groeien door bewust te scheiden tussen dingen die belangrijk zijn en dingen die niet meer zo belangrijk zijn. Je erkent duidelijker wie je bent en wat je mogelijkheden zijn. Je leert om bewuste keuzes te maken. Op die manier ervaren mensen dat ze dat emotioneel groeien en dat ze een bewuster en gelukkiger leven hebben dan voorheen. Dit wordt in de wetenschap posttraumatische groei genoemd.

2020 10 afbeelding PTG

Ik ondersteun je graag in dit proces. Neem gerust contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.
https://www.talentbloeier.nl/contact