4 maart 2021
Alien
‘Ik voel me vaak op mijn werk alsof ik een alien ben,’ zuchtte een coachee tegen me. Het voelt alsof je niet met elkaar in verbinding kunt komen, alsof je in verschillende werelden leeft. ‘Ik ben voor een andere planet gemaakt, ik heb me in de weg vergist.’ beschreef Simone de Beauvoir dit gevoel.
Mismatch
Als je hoogbegaafd bent, wanneer je de wereld anders, intenser, sneller en complexer waarneemt dan de mensen om je heen; als je heel creatief bent, een groot rechtvaardigheidsgevoel hebt, idealistisch bent, dan kun je precies dit ervaren: het lijkt alsof je niet in dezelfde wereld leeft als de mensen om je heen. Er is een voortdurende mismatch in de communicatie.
Communicatie
Dat begint al heel vroeg in het leven. Een peuter die al alle kleuren inclusief pimpelpaars en grasgroen kan benoemen, gaat in gesprek met een leeftijdsgenoot die de basiskleuren nog moet leren: ‘Geef je me de paarse jurk.’ Het spelmaatje haalt een blauw rokje uit de verkleedkist. Dat leidt tot veel frustratie. En waar moet je dan heen met je boosheid?
Trauma
Jaren gaat dit zo door, steeds maar deze mismatch in communicatie. Je twijfelt aan jezelf. Je voelt dat je er niet bij hoort. Je voelt je dom. Je past er niet bij. En omdat je zo slim bent, leer je je aan te passen. Maar dat gaat ten koste van wie je eigenlijk bent. Zo ontstaat een ontwikkelingstrauma.
Trauma is een ingewikkeld begrip. Het komt van het Grieks woord voor ‘wond’ en werd gebruikt voor een lichamelijke blessure. Sigmund Freud gebruikte het later voor gebeurtenissen die de psychische grenzen van mensen doorbreken. Die gedachte van een ‘wond’ vinden we nog terug bij de definitie van een enkelvoudig trauma: een plotselinge en onverwachte gebeurtenis, kort van duur, buiten de normale ervaring, zoals een overval of ongeluk, geweld of natuurcatastrofes.
Complex trauma
Voor complexe trauma’s geldt dat ze structureel zijn, dat ze zich vaak jarenlang en frequent voordoen. Het lijken ‘normale’ ervaringen. Dit zijn bijvoorbeeld situaties van seksueel misbruik, oorlog, partnergeweld, religieuze onderdrukking. En, dit kan ook gelden voor de jarenlange ervaring van niet-erkend worden in wie je bent. De ervaring dat je je een alien voelt en de verbinding mist in deze wereld, kan dus ook als complex trauma beschreven worden.
Trauma is een subjectief begrip
Of iets als trauma wordt ervaren, is subjectief. De vraag is of dat wat er gebeurt jouw leven stevig beïnvloedt. Als dat zo is heeft het een heel grote impact op je stresssysteem, het lukt niet om de prikkels voldoende te integreren en te hanteren. Dat kan veel nare gevolgen hebben: herbelevingen, vermijdingsgedrag, angsten, prikkelbaarheid, negatieve stemmingen, veranderingen in hoe je jezelf, andere mensen en de wereld waarneemt.
Posttraumatische groei
Een trauma heeft ook nog een andere kant: het kan je aanzetten om jezelf te onderzoeken: je wereldbeeld, je overtuigingen, je doelen, je idealen, je gedrag. En door dit te onderzoeken vanuit je krachten en kwaliteiten kun je leren deze juist bewuster in te zetten. Dat kan enorm helpen in het omgaan met de mismatch. Als je weer beter weet wie jij bent, waarvoor jij je leven wilt inzetten, dan ben je ook beter in staat om dat op goede manier met anderen te delen.
Thuis
Misschien voelt het voor je alsof je voor een andere planeet bestemd bent. Als je jezelf beter leert kennen, op je eigen intuïtie en wijsheid kunt vertrouwen, je kwetsbare plekken kent, zin kunt vinden in je leven, je kunt verbinden met andere mensen en ‘aliens’, dan vind je misschien ergens daar je eigen stuk thuis. Waar je mag zijn die je bent. Dat wens ik je toe!
Wil je hierin begeleiding? Dan ben je van harte welkom om contact met me op te nemen!
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.