Wakker wordem 

8 juli 2021

Levensverhaal
‘Het is alsof ik jaren heb geslapen en nu wakker ben geworden. Niet dat het slapen vervelend was, ik had een goed leven; huisje, boompje, beestje, een baan, een leuke man, kinderen. Zoals het hoort. Maar nu zie ik ineens veel meer, gaan de luiken open, voel ik intenser. Ik wil van alles anders, mijn talenten inzetten, van het leven genieten, mezelf durven zijn. Niet dat dat alleen maar leuk is. Integendeel. Ik ben ook heel verdrietig en boos over wat ik al die jaren allemaal gemist heb.’

Wat is er toch aan de hand?
De laatste tijd komen er steeds meer mensen met zo’n levensverhaal bij mij terecht. Een verhaal van trauma’s in de jeugd. Van niet gezien worden door ouders en leerkrachten. Van buitenstaander zijn en aanpassen. Een verhaal van kromme schoolcarrières en mislukte opleidingen. Van steeds op zoek zijn naar wat er mis met je is. Het zijn verhalen die tegelijkertijd ook vertellen van enorme veerkracht en creativiteit. Van het doorzettingsvermogen waarmee je gekomen bent waar je nu staat.

Wie ben ik? - Erkenning 
En dan dus het moment dat je ontdekt: ik ben een intens mens, complex, slim, creatief, met meer vragen dan antwoorden. Sommigen noemen het hoogbegaafd, maar je wilt niet weer een volgend label opgeplakt krijgen. Wel de erkenning dat je zo mag zijn als je bent. Een mooi mens met waardevolle talenten en kwaliteiten die vaak lang bedolven waren. Maar ze zijn er nog! En daarom ben je op zoek naar hoe er eindelijk uit kan komen wat er tot nu niet uit kon en mocht komen. Op zoek naar hoe je van betekenis kunt zijn in deze wereld.

Rouwproces en nieuwe rijkdom
En wat is het mooi om over deze vragen in gesprek te gaan. Ik zie gezichten ontspannen, ogen stralen, schouders zakken. Ik zie ook het verdriet en de boosheid. Want het is ook een rouwproces van gemiste kansen, een afscheid van levensconcepten die tot nu toe houvast boden. Een proces met vele lagen die steeds weer verrassen. Een proces van ont-dekken, erkennen en leren hanteren. Van emoties, van talenten, van de rijkdom van het leven. Een weg van overleven naar voluit kunnen leven. In de wetenschap heet dat posttraumatische groei. Ik gun het iedereen!

Heb je hier vragen over, wil je graag in gesprek? Neem dan vrijblijvend contact met me op voor een gratis oriëntatiegesprek: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.